10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNDE GAZETECİLİK VE GAZETECİLER
1961 tarihinde 212 sayılı kanun ile basın mensuplarının hakları düzenlenmeye çalışıldı. Sonradan “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kabul edilen bu özel gün, gazetecilerin kamunun haber alma hakkı için verdiği özverili mücadelenin mütevazı karşılığı oldu.
Tüm dünyada medeni ve demokratik ülkelerin seviyelerini belirleyen bir göstergedir bağımsız gazetecilik.
Buruk bir sevinçle kutlamaya çalıştığımız "Çalışan Gazeteciler Günü"nde gazetecilik mesleği ve gazetecilerin durumu bir hayli düşündürücü. Son çıkan basın yönetmenliği ve kağıda gelen insafsız zamlar gazetecilik mesleğini adeta imkansızlıkların içine itti.
İlan alan gazetelere uygulanan zorunlu personel çalıştırma, kağıt, boya, elektrik ve günlük haber için oluşan maliyet mesleği yapılamaz hale getirdi.
Bir diğer sorun ise gazete matbaalarının zorda olması sebebiyle alaylı gazeteciliğin de artık bitmiş olması. Daha önceleri gazeteciliğe ilgi duyan gençlerin günlük gazete çıkaran matbaalarda kolaylıkla iş bulma imkanı şimdilerde bitmiş durumda. Yani artık alaylı gazeteci yetişmiyor.
Yenilerde ilgi gören dijital ve sosyal medya gazeteciliğinin geleceği ile bir şeyler söylemek için ise bir hayli erken.
Yeni uygulamalar demokrasinin olmazsa olmazı sayılan gazete ve gazetecilik mesleğini bitirecek gibi görünüyor. Elindeki telefonla gazetecilik yapmaya çalışan kişiler ise maalesef gazetecilik meslek etiği ve ahlak kurallarından bi haber.
Tüm bu olumsuz koşullar içinde halá inatla mesleğini yapmaya çalışan tarafsız, bağlantısız, basın ve ahlak kuralları içinde haber yapmaya, daha doğrusu ayakta kalmaya, yaşamaya çalışan tüm meslektaşlarımı kucaklıyor, tebrik ediyorum.
Muzaffer Yüksel Kaya
Kadirli Gazeteciler Cemiyeti
Başkanı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti
Osmaniye İl Temsilcisi
.