USD : 34.2401 EUR : 37.1289 GBP : 44.7484 KWD : 112.3286 RUB : 0.35711 QAR : 9.4437 AZN : 20.2540
MANDA SÜTÜ VE YOĞURDU ALIN TERLERİ OLDU

MANDA SÜTÜ VE YOĞURDU ALIN TERLERİ OLDU

Kadirli’de Savrun çayı kenarında bulunan Kümbet köyünün 200 yıllık manda (camuz) yetiştirme geleneği bulunuyor. Köyde bulunan 300 manda sürüsünde hemen, hemen her evin birkaç mandası bulunuyor ve bu mandalardan elde ettikleri sütleri satarak kadınlar geçimlerini sağlıyor. 
Kümbetli girişimci kadınlar sadece manda sütü satmakla aile bütçesine cüzi miktarda katkı sağladıklarını anlayınca Sevgi Ayas önderliğinde Kümbet Köyü Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kuruyorlar ve KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi'ni tamamlayıp özellikle kadınlar ve gençlere yönelik girişimcilere Sıfır Faizli ESKKK Kredisi kapsamında 500 bin liraya kadar kredi limitlerinden yararlanarak işlerini büyütüyorlar. Şimdi ise Mandanın sütü başta olmak üzere yoğurt, peynir, kaymak, tereyağı gibi hayvansal ürünler üretip satıyorlar. 
MANDA SÜTÜ VE YOĞURDU ALIN TERLERİ OLDU 
KOSGEB kredisinden yaralanan manda sahiplerinden Mediha Ayaz , "Kadirli Merkeze yaklaşık 5 kilometre mesafede olan Savrun Çayı kenarında bulunan köyümüzde eskiden bu yana Anadolu mandası yetiştiriliyor. Köyün merası var. Biz kadınlar olarak köyümüzde kooperatif kurduk ve kolektif çalışmaya başladık. Eskiden kadınlar üç beş mandasını kendileri otlatırdı şimdi bir çoban tutuk. Çoban köyün mandalarını gündüzleri köyün merasında otluyor, akşamları evlerine getiriliyor" dedi.  
                        Haber : Hanifi Dörtgöz

Yazar: süper admin

Görüntüleme: 300

Oluşturulma Tarihi: 04 Nisan 2023

Kategori: Yerel

Yorumlar

Yorum mevcut değil

Yorum Ekle