USD : 33.0180 EUR : 35.8377 GBP : 42.5566 KWD : 108.5564 RUB : 0.38765 QAR : 9.1051 AZN : 19.5310
KADİRLİNİN ELLİLİ YILLARI - 7

KADİRLİNİN ELLİLİ YILLARI - 7

Saygı değer okurlarım, Kadirli'nin dünü bugünü ellili yıllar yazı dizimizin devamı olarak kadrilinin ellili yılarını sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.
Geçen sayıda nerede kalmıştık, Kadirli' de Buz Fabrikası kurulması, Buz fabrikasının olmazsa olmazlığı her halükarda belli oluyordu. Çünkü Kadirli' de soğutacak buzdolabı yok idi. Bunun temini Ceyhan' dan sağlanıyordu. Kadirli' ye gelene kadar Buzların yarısı eriyip su oluyordu, o zamanlar buz yok iken Yüksek yaylalardan Dırıl veya Akça dağdan kar gelirdi. Bu soğutma ve dondurmalar onunla yapılırdı. Kadirli belediyesi tarafından buz fabrikası şimdiki itfaiye ile kabasakal parkı arasında taşkın saha olan yerde bir düzlük vardı, buz fabrikası oraya yapılmıştı. Kadirli'de en çok yaz aylarında buz'a ihtiyaç olduğu için soğutmada kullanılacak buzlar Kadirli halkını serinletmiş oluyordu. Buz ile soğuk meşrubat yapılırdı. Fabrikadan alınan buz kalıpları bir tabla üzerine yerleştirilir, bir ağaç rendesi ile kazınarak kar haline getirilir idi. Bir su bardağının içine konulan karların üstüne herkesin talebine göre gül suyu, limonata veya şeker atılır, bunlar o dönem en çok istenilen içecek olmuştur. 
KADİRLİ' DE ULAŞIM
Cihangir Otobüsleri ( Kamyondan dönme burunlu otobüsler) vardı, Ceyhan-Adana yolcuları onun ile taşınırdı. Yollar satablize toz duman Kadirli' den yolcusunu alan cihangir otobüsü Adanaya gider iken Ceyhan nehri üzerinde demir asma köprüden geçerek Ceyhan'a girer yolcusunu indirdikten sonra  Adana' ya hareket eder tarihi misis köprüsünden geçerek Adana' ya ulaşırdı. ancak o bölgede asfalt kaplama vardı. 
Kadirli' de esnaflar genellikle tarım ürünleri pamuk ve küncü alır satılırdı. Köylerden gelen mahsulleri köylüler tanıdıkları bir mağazaya açığa dökerler idi. O esnaftan kendilerine yetecek kadar harçlık alırlar ve ürünün parasını daha sonraki aylarda ve günlerde almak üzere bırakırlardı. Mağaza sahibi o aldığı ürünleri satar paraya çevirir karı kendisinin ana parası köylü vatandaşının olurdu. Böylece güvenilir esnaf sermayesiz alım satımı yapar para kazanır idi.

Yazar: süper admin

Görüntüleme: 122

Oluşturulma Tarihi: 26 Aralık 2023

Kategori: Yerel

Yorumlar

Yorum mevcut değil

Yorum Ekle