Saygı değer okurlarım ,Kadirli'nin dünü bugünü ellili yıllar yazı dizimizin devamı olarak kadrilinin ellili yılarını sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.
Önceki sayıda nerede kalmıştık. Kadirli de buz fabrikası kurulması gerekirdi. Çünki Kadirli de yeme içmede ve soğutmada kullanılacak buzdolabı yoktu. onun için acilen bir buz fabrikası gerekiyordu o zamanlar buzlar kalıplar halinde Ceyhan dan geliyordu buraya gelinceye kadarda yarısı eriyordu o zamanlar yine dondurma kaymak buz yokken yüksek yaylalardan akça dağ, Dırıl gibi innik ve karlık denilen yerlerden atlar ve katırlarla şehrimize gelirdi dondurmalar onunla yapılırdı içecekler onunla soğutulurdu Kadirli belediyesi tarafından şimdiki itfaiyenin yerine DR. Kabasakal parkı arasındaki taşkın sahanın düzlüğünde buz fabrikası kuruldu savrun çayından aldıkları suyu büyük kalıplar da dondurarak Kadirli'nin buz ihtiyacını karşılıyordu içecek satan seyyar satıcılarımız oradan aldıkları buzları bir tabla üzerine yerleştirip ağaç rendesi ile kar haline getirip limonata , karsan baç yapıp satıyorlardı.
O zaman yazın sıcaklarında üzerine pekmez dökülerek veya toz şeker atılarak yapılan içecekler en çok ilgi görürdü
O zaman ki il arası ulaşım cihangir otobüsleri ile sağlanırdı. Kadirli'den Ceyhana kadar sıtabilize yol( tos toprak) sadece Ceyhan, Adana arasın kaplama asfalt vardı .Adana'ya yolcu taşıyan otobüsü yolcusunu aldığı zaman Ceyhan'a girmek için Ceyhan nehri üzerinde asma demir köprüden Ceyhan şehir merkezine girer orda Ceyhan yolcularını indirdikten sonra adana ya devam ederdi misis de tarihi misis köprüsünden geçer Adana'ya ulaşırdı başkada yol yoktu. ilçemizin ticareti ekonomisin koza , pamuk ,susam , küncü gibi ürünler mağazalarda stoklanır buradan adana da çiğit fabrikasına satılır. Çiğitten yağ çıkarılır pamuğu da iplik fabrikalarına satılırdı ilçemizin mağazaların da pamuk ve küncü tüccarları köylerden gelen mahsulleri alırlardı köylülerde tanıdığı güvendi bir mağaza sahibinin mağazasına açığa dökerler oda ne demek sen bu mahsullümü tartarak al mağaza sahibi de tartarak alır defterine not eder müstahsil parasını ne zaman isterse o zaman verirdi o zamana kadar mağaza sahibi aldığı malı satar sermaye sini artırırdı vatandaş da parasını alacağı gün ki fiyatından paralandırır adamın parsını öderdi.
DEVAMI GELECEKTİR SAYGILAR...
KADİRLİ'NİN ELLİLİ YILLARI - 5
Yazar: süper admin
Görüntüleme: 144
Oluşturulma Tarihi: 19 Aralık 2023
Kategori: Yerel
Yorumlar
Yorum mevcut değil